Sdílet na Facebooku

Rakije – a další typicky chorvatské pálenky a lihoviny

Podobně jako u nás se i o každé chorvatské pálence traduje, že má léčivé účinky. Samozřejmě především na trávení a uklidnění, na což většina Chorvatů jen s úsměvem přikyvuje. V některých restauracích a hospodách vám přinesou sami panáka po zaplacení pro lepší trávení, sami Chorvaté si ho ale rádi a hojně dopřávají jako domácí lék na cokoli. Mezi další nejrozšířenější lihoviny – kořalky pak patří opojně bylinná, barvou nazelenalá tavarice. Tavarice je vlastně rakije se středomořskou trávou na dně flašky. Liší se podle druhu trav a také podle délky louhování. Co našince velmi potěší je, že další rozšířenou pálenkou je zde třeba také nám dobře známá slivovice, hruškovice, ale taky nám méně známa loza. Ta se pálí z hroznů vína. Vliv blízkého Řecka je pak jasně vidět na chorvatské pálence mastika. Jedná se o destilát anýzu. Pod tímto názvem se pak neskrývá nic jiného, než Řecký národní nápoj ouzo.

Okomentujte článek

1.) Diskuze na tomto serveru je moderována. Nevhodné komentáře budou smazány.
2.) Podporujeme technologii Gravatar.com. Můžete si nastavit vlastní obrázek avatara.
3.) Jsou povoleny základní HTML tagy pro formátování textu.