Při parné letní dovolené v Chorvatsku vám určitě přijde vhod osvěžení v podobě studené zmrzliny, nebo jak se říká chorvatsky – sladoledu. V Chorvatsku jsou samozřejmě k dostání jak nám známé značky zmzliny jako Algida, tak místní značky. Ale doslova hřích by byl neochutnat nějakou místní kopečkovou zmrzlinu. I když se to totiž možná nezdá, tak zmrzliny mají v Chorvatsku dlouhou tradici a Chorvati jí mlsají už od osmnáctého století.
Všeobecně se ví, že téměř každá dubrovnická cukrárna má svůj tajný a jedinečný recept. Nejoblíbenější a nejtypičtější chorvatskou ledově osvěžující pochoutkou ale zůstává sorbet, neboli zmrzlinový nápoj, který často bývá „dochucen“ alkoholem. Základ sorbetové zmrzliny tvoří sladká zmrzlinka s citrónem, pomerančem, trochou sektu doplněné vanilkou. Chorvatská zmrzlina je samozřejmě na rozdíl od té české sladší a samozřejmě nijak nešizená, tedy v mnohem větších porcích.